2024

Je duurzame doelen halen met unieke klantervaringen

Superfris
LEESTIJD
6
min

Méér doen dan zonnepanelen en elektrische auto's

Als organisatie heb je duurzame doelen. Je verduurzaamt met zonnepanelen, elektrische leaseauto's en herbruikbare bekers. Je stort je op wettelijk verplichte rapportages. De focus ligt daarbij vooral op je interne organisatie.

Duurzaam doen staat en voelt goed. Dus wil je meer. Dat kan! De blik kan ook naar buiten. Duurzame doelen haal je sneller, wanneer niet alleen jijzelf, maar óók jouw klanten duurzamer gaan handelen. Door ze makkelijker te laten kiezen voor duurzaam, beter en slim, in plaats van snel, goedkoop en veel. Maar hoe krijg je dat voor elkaar, op een manier die ook nog eens goed past bij jouw organisatie? 

Het antwoord: met duurzaam service design. Door een perfecte gebruikerservaring met jouw merk zó te ontwerpen en realiseren, dat jouw gebruiker de duurzame keuze als de juiste ziet. Het resultaat: klanten die bijvoorbeeld meer circulair denken, dichterbij huis bestellen en socialere keuzes maken.

Aan de slag! Maar hoe begin je met het vormgeven van een ervaring die voor de klant niet alleen goed voelt, maar ook stimuleert tot het maken van duurzame keuzes? Een gefaseerde aanpak is de way-to-go. 

Jouw duurzame doelen als leidraad 

Eerst breng je je duurzame doelen in kaart. Voor de ene organisatie gesneden koek, omdat duurzaamheid er vanaf het begin ingebakken zit. Voor de ander een wat grotere uitdaging, omdat je middenin een transitie zit van traditioneel naar duurzamer business model.

Misschien heb je al één of meerdere van de Sustainable Development Goals omarmd binnen je organisatie. Top. Die doelen zijn een uitstekend vertrekpunt om aan de slag te gaan. Je weet immers wat je op duurzaam gebied wil bereiken. 

Nog geen duurzame doelen? Geen punt: in toffe workshops kom je er achter welke doelen passen bij jouw organisatie.

Laat je klant bijdragen aan je doelen

Als je duurzame doelen helder zijn, bepaal je of het gedrag van jouw klanten/ gebruikers, van invloed kan zijn op het behalen van jouw doelen. Zouden je klanten minder vervuilen als ze andere keuzes maken? Kan een verandering in hun gedrag een positieve invloed hebben op mens, dier, omgeving of planeet? Meestal zie je al snel of er een mooie rol voor jouw klant ligt.

Samen bepaal je een strategisch kader: hoe zorg je ervoor dat het gedrag van jouw klanten, bijdraagt aan het behalen van jouw duurzame doelen? Wat zou het resultaat van hun gedrag moeten zijn?

Ontwerp de perfecte, duurzame ervaring met service design

Lijken er kansen te liggen en is je strategie helder? Mooi! Dan kun je aan de slag met de derde stap: duurzaam service design

Samen ga je werken aan concepten die:

Service design in het kort
  1. Je hele merkervaring, dus elk fysiek product, elk contactmoment én de connectie daartussen, is van A tot Z perfect uitgedacht en ontworpen.
  2. In alles wat je doet, zet je je gebruiker centraal. Of je nou concept, propositie, strategie of uitvoering doet: je betrekt je klant actief.
  3. Je zorgt dat je je organisatie zo neerzet, dat je die gewenste merkervaring waar kunt maken.

Laat je niet voor de gek houden door het woord design. Service design behelst namelijk niet alleen het visuele aspect. Het gaat ook, en vooral, over het orkestreren van de gehele gebruikservaring, over alle denkbare touchpoints (uiteraard is het visuele daar een onderdeel van). 

Bij Superfris hebben we verschillende disciplines aan boord die je helpen bij goed service design. We maken daarbij gebruik van tools zoals storyboarding, service blueprints en prototypes. We geven frisse workshops en maken samen met jou in korte design sprints de tofste concepten.

Onze toevoeging: de duurzame factor

Bij Superfris staan we voor duurzaam service design. Door duurzaamheid in service design te integreren, willen we een bijdrage leveren aan een duurzame, betere toekomst.

Duurzaam service design draagt daar op twee manieren aan bij. Door de gebruiker de duurzame keuze te laten maken én door jouw organisatie de gewenste gebruikservaring duurzaam te laten organiseren.

Praktijkvoorbeelden

Leuk die theorie, maar wat kan je er nou mee als organisatie? Als het goed is, weet je inmiddels wat je doelen zijn. Tijd om dingen echt voor elkaar te krijgen. En daarvoor heb je de medewerking van je klanten nodig! 

Hoe ga je hun gedrag verduurzamen? Door gebruik te maken van de slimste principes van de vakgebieden gedragsontwerp en service design. Door gebruikers vanaf het prilste concept tot uitvoering te betrekken. Door ze te observeren, door met ze te praten, door concepten en prototypes bij ze te testen. Alles om ervoor te zorgen dat de ervaring naadloos op hun behoeften aansluit en zij de keuzes maken die jij graag wil.

Een paar voorbeelden:

  1. Jouw doel: Circulariteit stimuleren
    Misschien wil je toe naar een meer circulair businessmodel, omdat je je verbonden hebt aan Sustainable Development Goal (SDG) nummer 12: Verantwoorde consumptie en productie. Dat doe je bijvoorbeeld door het aanbieden van diensten die gericht zijn op reparatie, in plaats van het verkopen van nieuwe producten. Je hebt diensten bedacht die op een circulaire manier werken, waarbij materialen en grondstoffen hergebruikt worden, in plaats van dat ze als afval eindigen.

    De rol van jouw klant is daarin cruciaal. Daarom achterhalen we samen wat jouw klanten beweegt. Maken en testen we vervolgens concepten die gebaseerd zijn op hun ideeën en wensen. En kijken we uiteraard hoe deze in lijn blijven met de doelstellingen van jouw organisatie. Zo komen we tot een oplossing waarbij jouw gebruiker een vette gebruikservaring heeft én de duurzame keuze zal maken die bijdraagt aan jouw doelstellingen.
  1. Jouw doel: Aantal transportbewegingen verkleinen
    Er zijn organisaties die staan voor SDG #13: Klimaatverandering tegengaan. Ze willen van daaruit bijvoorbeeld bijdragen aan het stimuleren van lokale diensten, onder andere door het minimaliseren van de afstand tussen aanbieder en gebruiker. Of ze trachten hun bezorging zo CO₂-effectief mogelijk te laten plaatsvinden. Sommigen gaan nog verder, door waar mogelijk hun diensten helemaal digitaal te laten afnemen. 

    Hoe duw je je gebruikers in dit geval de goede kant op? Wederom is de input van je klant onmisbaar, van allereerste ideevorming tot uitgewerkt concept. Wellicht komen we uit op een beloningsmodel dat het best werkt. Of krijg je jouw klant waar je wil met een korting of abonnement. Wat je oplossing ook wordt, je moet de klant meenemen in je verhaal, door op het juiste moment, op de juiste manier te presenteren wat gepresenteerd moet worden. Hoe je dat presteert? Je raadt het al: service design!
  1. Jouw doel: sociaal gedrag stimuleren
    Wellicht heb je je doelen gekoppeld aan Sustainable Development Goal nummer 11: Duurzame, veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen. Zodoende ben je een organisatie die sociaal gedrag in de wijk of stad wil stimuleren. Of wil je de betrokkenheid van je medewerkers met jouw organisatie vergroten.

    Ook hier geldt weer: van idee tot concept tot realisatie: je hebt je klanten nodig. Wat drijft hen, welke oplossingen willen ze? Met service design ontwerpen we oplossingen die hout snijden, die ze graag gebruiken en die ze aansporen bij te dragen aan jouw doelen.


Aan de slag met Superfris

Wat je doel ook is, voor elke organisatie liggen er kansen. Bijna altijd is er met duurzaam service design wel een oplossing te creëren waar je gebruiker blij van wordt én die goed is voor je organisatie en alles om ons heen. Zo zet je net een stap meer dan die zonnepanelen op je pand en een elektrische lease-auto voor iedereen.

Enthousiast? Kijken of we klikken en of we kunnen helpen? We komen graag bij je langs! 

Contact

Kennis

Meer artikelen